Mobilní hospic Strom života
Hledat
Vyrábíme udržitelné oblečení UAX! - ručně šité v Česku strom-zivotaBlog strom-zivotaPEXESO IS NOT DEAD
BLOG ZNAČKY UAX!

PEXESO IS NOT DEAD

PEXESO IS NOT DEAD

05.10.2021  •  Přečteno 2121x  •  Příběhy produktů  •  Tipy

Je jedno, jestli se s partou chystáš na vodu, pod stan, na komentovanou prohlídku Vítkovic nebo do Bibione. Naučné pexeso UAX tě rozmluví moravskoslezsky dřív, než řekneš - pardon my french - „Banik pyčo”.

Kde se vzalo, tu se vzalo

Praprapraprabába pexesa by mohla, ale taky nemusela, být japonská hra z 12. století. Jmenovala se Kai awase (貝合わせ - tohle nám vyhodil Google překladač, takže neručíme za správnost a od sprosťáren dáváme ruce pryč) a hrála se, teď se podrž, se škeblemi… 12. století, no.

V anglosaském světě kolem roku 1940 se tahle hra jmenovala Pairs (nuda) a po roce 1946 Memory (nuda na druhou). Název Pexeso je čistě československá záležitost a jedná se o akronym. Že nevíš, co to znamená? Vysvětlíme. Akronym je zkratka tvořená prvními písmeny nebo slabikami slov a na rozdíl od ostatních zkratek se i skloňuje.

A čeho že je pexeso zkratkou? Pekelně se soustřeď! No kidding. Pekelně se soustřeď! byla vědomostní soutěž, kterou v šedesátých letech vysílala Československá televize a následně byla předělaná do podoby karetní hry. A co bylo na obrázcích prvního pexesa? Fotky z Pokladu na stříbrném jezeře. Protože Vinnetoua chtěl mít doma prostě každý.

Pexeso UAX

Pexeso je hra, kterou nejčastěji hrajeme s dětmi, aby se naučily udržet pozornost a rozeznávat základní tvary, barvy, nástroje, zvířátka a postavičky z pohádek.

Ta nezábavná část na tom je, že je musíme nechat vyhrát. I když jim trvá padesát osm hodin najít dvě Růženky a neotočit po pětatřicátý Bajaju. Ale za to ta hra, co je vlastně docela příjemný relax a jediné, co je k ní potřeba, je alespoň trochu rovná plocha, vlastně nemůže. Takže jsme se jí v UAXu rozhodli dát druhou šanci a trochu ji oživit, protože, co si budeme, tvary a barvy už by dospělí lidé měli rozeznávat bez potíží. Co ale rozhodně většina republiky neovládá, je moravskoslezské nářečí.

A přesně to na našem pexesu najdete. Pro jistotu i s obrázky, abyste si byli úplně jistí, co ta slova znamenají. Ano, jsou to slova.

Takže ať už se chystáte na jakoukoli cestu, nebo třeba klidně nikam, dejte pexesu druhou šanci i vy. Je to zábava. A až příště vytáhnete paty z domu směrem na východ, budete mít u pána, co vám pronajímá sklípek, nějaké plusové body za to, že mu rozumíte.



Přečteno 2121x


Pexeso koupíš tady



Další článek
Předchozí článek

Vyrábíme udržitelné oblečení UAX! - ručně šité v Česku
© 2024 UAX! All rights reserved.