Hledat
Vyrábíme udržitelné oblečení UAX! - ručně šité v Česku uaxBlog uaxJak prát bavlnu
BLOG ZNAČKY UAX!

Jak prát bavlnu: Co dělat a co rozhodně nedělat?

Jak prát bavlnu: Co dělat a co rozhodně nedělat?

09.02.2022  •  Přečteno 6181x  •  Tipy

Jak prát bavlnu: Co dělat a co rozhodně nedělat?

Bavlna je příjemný univerzální materiál s širokým spektrem využití. Mnozí z vás nedají dopustit na spánek v bavlněném povlečení, jiní si zas nedokážou představit nosit jiné než pokožce příjemné a prodyšné bavlněné spodní prádlo. A bavlněné tričko? To je teprve pojem! Poradíme vám, jak se starat o bavlněné oblečení, aby vám vydrželo co nejdéle jako nové.

Naše trička UAX! vyrábíme v tuzemsku z kvalitní česané bavlny o gramáži 180 g/m2. Materiál triček UAX! je navíc certifikován podle normy OEKO-TEX STANDARD 100, což znamená, že prošel sadou testů asociace Oeko-Tex. Neobsahuje cizí příměsi, použité barvy neobsahují těžké kovy a jsou zdravotně nezávadné. Certifikát je vydáván vždy na 1 rok, pak je třeba jej obnovit. V našich bavlněných výrobcích nenajdete žádná syntetická vlákna, proto budou k vaší pokožce vždy šetrné. Naše potisky jsou tisknuté ruční metodou a necháváme je pak 24 hodin přirozeně vyschnout. Používáme vodou ředitelné barvy s mezinárodní certifikací GOTS, které nezpůsobují alergie a jsou vhodné i pro děti do 3 let.

Tímto kvalitním základem ale ještě nemáte vyhráno.

Záleží i na tom, jak budete s tričkem zacházet vy.

Praní bavlny

Naštěstí je bavlna jeden z nejodolnějších materiálů, který snese i teploty kolem 90 stupňů. Taková teplota se ale obecně nedoporučuje a tričkům UAX! bude nejlépe v příjemných 30–40 °C. V každém případě se řiďte instrukcemi na štítku, kde najdete potřebné informace o tom, jak s oblečením nakládat – na kolik ho prát, žehlit a jak ho sušit...

V první fázi praní roztřiďte bavlněné oblečení na bílé, tmavé a barevné. Trička ani jiné bavlněné produkty značky UAX! barvu nepouštějí díky vysoce kvalitním reaktivním barvám, kterými látky barvíme. Právě ty stojí za tím, že si naše trička udrží i po letech nošení barevnou stálost.

Pokud se bojíte obarvení od jiného oblečení, použijte ubrousky na zachytávání barev. Koupíte je v každé drogerii.

Před praním otočte všechno naruby. Naše oblečení nežmolkuje, otočte jej ale kvůli šetrnějšímu praní potisku. Použijte prostředek na barevné/bílé/černé prádlo.



Můžu použít při praní bavlny aviváž?

Aviváž ano nebo ne? To je věčná otázka. Prádlu dodává příjemnou vůni a to je navíc i měkčí a příjemnější na omak. Bavlně určitě neuškodí, ale díky obsaženým chemikáliím není vhodná pro citlivou pokožku, pro alergiky ani pro male děti, navíc se velmi těžko odbourává z odpadních vod. Dodržujte tedy instrukce ohledně správného dávkování. Přírodní cestou, jak dosáhnout měkčího prádla, je přidat do pračky trochu octa. Příjemnou vůni aviváže zase nahradí například vonné spreje, ubrousky do sušičky nebo éterické oleje.

Sušení bavlny

Svěží vůni trička usušeného na čerstvém vzduchu nic nepřekoná, při sušení venku se ale vyvarujte přímému slunci, aby vám na něm barvy hodně rychle nevybledly. Sušičku moc nedoporučujeme, ale pokud na ni nedáte dopustit, pečlivě volte program, aby se vám oblečení nesrazilo.

Žehlení bavlny

Obecně lze říci, že bavlna snese při žehlení vyšší teploty. Jak už ale bylo řečeno výše, řiďte se instrukcemi na štítku. Některé žehličky mají i program Bavlna, tak jej určitě používejte. Odolnost materiálu raději vyzkoušejte na malém kousku oblečení, který není tolik vidět. Bavlna se vám vždy bude nejlépe žehlit těsně před úplným doschnutím, vlhká látka se totiž žehlí mnohem snadněji. Žehlete vždy naruby, nikdy ne po potisku a nebojte se použít páru.

Photo by: Lukáš Pelech www.lukaspelech.com



Přečteno 6181x


100% bavlněná trička UAX!



Další článek
Předchozí článek

Vyrábíme udržitelné oblečení UAX! - ručně šité v Česku
© 2024 UAX! All rights reserved.